CHARLOTTA ÖSTLUND

Joutomaan säkeitä 

Joutomaan säkeitä -näyttelyssä nähdään kokoelma hiljaisia esineitä, joista jokainen on koottu varoen ja tarkasti pääasiassa kasvien osista, joissakin mukana on keinotekoisia lisäkkeitä.

Näyttely on tulosta pitkäaikaisesta kiinnostuksestani suhteeseen jo olemassa olevan ja jonkin itse valmistamani välillä, sekä myös hetkellisyyden ja pysyvyyden suhteeseen. Olen vetänyt yhteyksiä näiden sekä ihmisen elinehtojen että toiveiden ja tekojen välille. Tämä on yksi syy miksi keräilen, useimmiten kasvinosia, joita muotoilen ja yhdistelen toisista materiaaleista valmistamieni osien kanssa. Tämä työskentelytapa toimiikin minulle usein alustana kun kuvaan ihmisen olemassaoloa.

Teoksiin sisältyy haurauden ja kestävyyden välinen jännite: yliaikaiset leskenlehdet ja helmet, jäkälä ja pronssi, terälehdet ja kivet, kaikilla teosten osasilla on erilainen elämänkaari. Jotkut elementit esiintyvät teoksissa kenties vain kerran, toisista voi taas joskus tulla kokonainen teos yhdessä jonkin uuden komponentin kanssa.

Toivon, että esillä olevat, hiljaisen tarkkailun kohteeksi nostetut kappaleet voivat synnyttää tarkentunutta tietoisuutta vaikenevan ympäristömme kihisevästä sisällöstä, luoda eri tahoille laajenevia assosiaatioketjuja ja liittää yhteen sirpaleet, ja näin levitessään kertoa jotain elämästä itsestään.

MUU Galleria, Helsinki (2017)
Suomi